Top 10 csapat

Pos Team Pl SD Pts
1. Pannonhalma Horn SE 0 0
2. Csornai SE 0 0
3. Jánossomorjai SE 0 0
4. Abda 0 0
5. Lébény SE 0 0
6. Carbodent Vitnyéd SE 0 0
7. Gyirmót FC 0 0
8. Üstökös FC Bácsa 0 0
9. Győrszentiván SE 0 0
10. ETO Akadémia 0 0

A Kapuvári Sportegylet megalakulása

Az egyesület nem hivatalos története visszanyúlik egészen a XX. Század elejére. Kapuváron zömmel a módosabb polgárok gyermekei a közeli települések középiskoláiba jártak. Ott ismerkedhettek meg a különböző labdajátékok között a labdarúgással. Sokszor az akkori környékbeli településekkel mérhették össze erejüket. (Fertőszentmiklós, Csorna, Beled).

A labdarúgás közösségi szellemet erősítő tulajdonságára jellemző, hogy az I. világháború ideje alatt is folytatódtak a különböző mérkőzések. Természetesen a nem hivatalosan működő egyesületek bajnokságban nem szerepeltek, mígnem a nem hivatalosan működő egyesületek vezetőinek terveiben felötlött egy hivatalos, alapszabállyal rendelkező sportegyesület létrehozása, melynek aztán 1919. május 24-én lett foganatja. Megalakult a Kapuvári Sport Egylet. Alapítói és szervezői Borsodi Árpád, Nagy Elemér, Platz Imre, Rosenberger Lajos, Szalai Árpád és Ziegelhoffer Gyula voltak.

A nehéz kezdeti időszak után, amikor mulatságok és színdarabok rendezése utáni bevételből tartották fent az egyesületet, elindult a maga sikeres útján az Egylet.

1933-ban hivatalos bajnokságban indulnak a labdarúgók (Amatőr alszövetség II. osztálya), így a hivatalos első győzelem mindjárt az első fordulóban megszületik. (KSE-MAFC 3:0)

Fontos megemlíteni,hogy 1945-ben az egyesület tulajdonába került az addig bérelt pálya a Húsgyár mellett, valamint később a Húsgyár melletti fatelep is. Rendszeresen 1500-3000 néző látogatta itt a mérkőzéseket.

A háborút követő időszakban sikeres és sikertelen periódusok követték egymást, mígnem eljött az 1968-as esztendő, amikor a Kapuvári Sportegyesület felnőtt csapata bajnokságot nyert és mellette a Szabad Föld Kupát is elhódították a Népstadionban a MÁGOCSI TSZ SK ellenében. Az Egyesület történetének eddigi legnagyobb sikerét érték el.

 

kse1968Sajnos a következő bajnokságban a felnőtt csapat máris kiesett az NBIII-ból. Ezt követően a megyei első osztályban közepes eredmények követték egymást. A megyei első osztályban szerepelt akkoriban a MEDOSZ csapata is. (Mezőgazdasági és Erdészeti Dolgozók Országos Szakszervezete)

Az 1977/78-as bajnokságban a KSE jogutódjaként szereplő Spartacus kiesőhelyen végzett a bajnokságban. Voltak irányelvek arra vonatkozóan, hogy a kiesett Spartacust olyan fiatalokkal kell elindítani a II. osztályban, hogy esélyesek legyenek a bajnokság megnyerésére, ezáltal visszakerülhessenek a megyei I. osztályba. Azonban azok az érvek győztek, hogy a bent maradó helyen végző MEDOSZ csapatával egyesüljön a Spartacus és újra Kapuvári SE néven szerepel az új bajnokságban, amely így maradt az első osztályban.

kse1983A fúzió után egyre feljebb küzdötte magát az Egyesület, melyet egy fényes siker koronázott. Az 1983/84-es idényben bajnok lett a megyei I. osztályban az előző évben a területi bajnokságból kiesett csapat.

Később az 1990/91-es szezonban sikrült újabb bajnoki címet nyerni a Kapuvári SE-nek.

A 90-es évek közepétől az NBIII-ban szerepelt a csapat, melynek utánpótlás csapatai is szép sikereket (Serdülő bajnoki, ifjúsági bajnoki arany) értek el.

kse1991


 

Kézilabda

A kézilabdázás a városban 1950-ben alakult. Először a női szakág jött létre, majd 11 évvel később a férfiak is elkezdték a kézilabdát. A férfi szakág története azóta töretlen, míg a női csapat többször megszűnt, majd újjá alakult.

kezilabda_szakosztaly

A férfiak jelenleg a megyei I. osztályban játszanak, míg a 2008. februárjában (újjá) alakult női szakág a megyei II-ben szerepel.

Támogatóink & Partnereink